Allemaal moetjes

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

Wanneer je iemand vraagt hoe het gaat, dan is de kans heel groot dat je het antwoord ‘druk’ te horen krijgt. Iedereen lijkt het tegenwoordig zo druk te hebben. We moeten dan ook heel veel.

We moeten gaan werken, we moeten met de auto naar de garage, we moeten naar de winkel, we moeten naar de Franse les, we moeten zorgen dat er eten op tafel staat, we moeten de kinderen naar school brengen, we moeten op zaterdag op bezoek bij de schoonouders, we moeten ons huis poetsen, we moeten naar de film/het theater/… met onze vrienden, we moeten onze slaapkamer schilderen, we moeten etentjes organiseren,… we moeten, we moeten, we moeten. Zoveel ‘moetjes’, zoals ik ze noem.

Logisch dat we het zo druk hebben. Maar dit willen we helemaal niet. We zijn net op zoek naar meer rust en tijd. Naar meer balans. En dus minder moetjes.

Onze moetjes onder de loep

Om meer rust en tijd te creëren, moeten (alweer een moetje ?) we onze moetjes eerst eens onder de loep nemen. We kunnen alle moetjes grofweg indelen in drie categorieën:
1. De moetjes die echt moeten
2. De moetjes die we onszelf opleggen
3. De moetjes die moeten vanuit onze omgeving

1. De moetjes die echt moeten
Onder sommige moetjes kan je nu eenmaal niet onderuit. Zo moeten we allemaal werken voor ons inkomen, hebben we liefst toch elke dag eten op tafel staan en moeten we ervoor zorgen dat de kinderen op tijd op school geraken. Deze moetjes kan je niet zomaar schrappen uit je leven. Maar misschien is het wel mogelijk om ze wat te minderen: moet je bijvoorbeeld echt fulltime werken om financieel rond te komen? Of is 4/5de werken ook een optie?
Maar het is vooral in de volgende twee categorieën dat we heel wat moetjes kunnen schrappen.

2. De moetjes die we onszelf opleggen
Sinds ik werk als coach heb ik geleerd dat deze categorie veel moetjes bevat. Heel veel moetjes. Ook nu weer begeleid ik iemand die zichzelf heel veel moetjes oplegt: na haar werk en nadat de kinderen in bed liggen moet ze bijvoorbeeld nog klussen in huis, een half uur sporten, een whatsapp-groep aanmaken voor de ouders van school,…. voor ze in de zetel mag ploffen met een goed glas wijn, Netflix of een boek.

Sommige mensen hebben veel meer last van deze moetjes, terwijl anderen er geen enkel probleem mee hebben om al deze extraatjes naast zich neer te leggen. Dit komt door een verschil in persoonlijkheid: vooral zeer plichtsbewuste en perfectionistische mensen hebben hier last van. Eerst werken, dan spelen. Dat is hun motto. Ze zijn een krak in plannen, organiseren en time management en hebben graag de controle. Handig op werkvlak, maar vermoeiend op privévlak. Want ook daar hebben ze de neiging om continu te plannen, taken op zich te nemen, enzovoort.

3. De moetjes die moeten vanuit onze omgeving
En dan hebben we nog deze laatste categorie van moetjes: de moetjes die moeten vanuit onze omgeving.
Bijvoorbeeld de schoonouders die verwachten dat we elke zaterdag komen eten. Of de collega’s die willen dat we na de werkuren mee op café gaan. De school die verwacht dat we de mooiste carnavaloutfits in elkaar knutselen of je baas die verwacht dat je extra taken opneemt.

Het verschil tussen deze en de vorige categorie van moetjes is vaak heel erg klein. Zo denken we soms dat de omgeving iets van ons verwacht (categorie 3), maar zijn dit eigenlijk moetjes die we onszelf opleggen (categorie 2) (zoals het voorbeeld van de carnavaloutfits).

Moetjes schrappen

Vooral in de laatste twee categorieën kan je heel wat moetjes schrappen.
Wanneer je weer eens iets ‘moet’, stel jezelf dan de vraag in welke categorie jouw moetje thuishoort:

• In categorie 1: Dan moet het (misschien in iets gereduceerde vorm, maar het moet)
• In categorie 2: Sta bewust stil bij dit moetje: waarom vind je dit zo belangrijk? Waarom ben je zo streng voor jezelf? Wat gebeurt er als je dit niet doet? Probeer deze moetjes af en toe eens te schrappen en kijk welk effect dit heeft op jou.
• In categorie 3: Ook bij deze moetjes sta je best even stil: wat als je niet op de verwachtingen van je omgeving ingaat? Wat levert het jou op als je kiest voor jezelf in plaats van voor de ander? Ook deze moetjes kan je zeker wel eens schrappen.

Wil je graag verder uitzoeken hoe jij meer rust, tijd en balans in je leven kan vinden?
Je bent meer dan welkom op de workshop ‘in 8 stappen naar een leven in balans’.
Meer info vind je via www.taketheleap.be/workshop of stuur me gerust een mailtje!

moetjes

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.