Sta jij altijd aan? Vind je geen rust meer?

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

De afgelopen jaren heb ik heel wat mensen begeleid bij het herstel uit hun burn-out. De focus ligt dan in eerste instantie op rust en zelfzorg. Nadien bekijken we samen wat er aan de situatie kan/moet veranderen en hoe ze hun competenties kunnen versterken (zoals grenzen aangeven, prioriteiten stellen, perfectionisme verminderen etc.).

Maar er zijn ook mensen die, ook al zitten ze de hele tijd tegen hun grenzen aan, toch niet in een burn-out terecht komen. Zij zitten altijd op het randje van een burn-out, maar slagen er toch in te blijven functioneren. Dit is wat we noemen een burn-on.
Burn-on wordt ook wel eens het ‘voorstadium’ van een burn-out genoemd. Wanneer men na lange tijd in een burn-on alsnog in een burn-out terecht komt.

Mieke Lannoey beschrijft in haar boek ‘Burn-on – De functionerende burn-out’ een aantal rode vlaggen: signalen die in de richting van een burn-on wijzen. Benieuwd welke herkenbaar zijn voor jou.

1. Het gevoel dat je leven alleen nog maar draait rond werk, to do’s, verplichtingen. Dat je steeds nog van alles moet.
2. Je vindt het moeilijk om te ontspannen, het lijkt alsof je altijd ‘aan’ staat.
3. Je brengt minder tijd door met de mensen die je graag ziet. En als jullie wel samen zijn dan ben je vaak niet echt in het moment aanwezig.
4. Je wil wel afspreken met vrienden en je hobby’s uitoefenen, maar komt er niet toe. De leuke dingen van het leven zijn naar de achtergrond verschoven. Er is geen ruimte meer voor spontaniteit.
5. Je hebt het gevoel dat, wat je ook doet, je altijd wel iets of iemand teleurstelt of tekortdoet. Je voelt je hier schuldig over.
6. Je voelt je vervreemd van jezelf, van de persoon die je ooit was. Je herkent jezelf amper nog. Je leeft niet meer in lijn met je persoonlijke waarden.
7. Je voelt je leeg en onvervuld, ook al heb je alles waarvan je dacht dat het je gelukkig zou maken.
8. Je bent er trots op dat je, ondanks de moeheid die je voelt, toch kunt blijven volhouden. Je functioneert liever op wilskracht dan toe te geven dat het eigenlijk niet zo goed gaat.

Hoeveel rode vlaggen herken jij?

Zoals ook bij burn-out het geval is, spelen er bij burn-on vaak ook heel wat andere zaken mee dan enkel het werk. Het gaat niet enkel over het betaalde werk dat we doen, maar ook over het werken aan onszelf en het werken aan het ideale leven. Het lijkt alsof je de hele tijd ‘aan’ staat. Toch blijf je het nog net trekken, vaak met een beloning of rustigere tijden in het vooruitzicht. Maar deze beloofde rustigere tijden lijken er nooit te komen.

Niet het ‘aan’ staan op zich is het probleem, maar het continu ‘aan’ staan wel. Wanneer we aan staan of positieve stress ervaren, is dit net helpend om vooruit te gaan en onze doelen te bereiken. En dan is het belangrijk dat er daarna een periode van rust kan volgen, een periode waarin we ‘uit’ mogen staan, waarin we kunnen herstellen en activiteiten kunnen doen die ons weer opladen. Zodat de stress niet schadelijk wordt voor ons systeem. En net die rustmomenten vinden we niet meer terug bij mensen in een burn-on.

Wanneer nam jij voor het laatst nog eens een pauze, een moment van rust?

burn-on

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.