Welke richting
Een blogbericht door Isabel - Take the Leap
M., een vrouw van begin 30, kwam enkele weken geleden bij me langs voor loopbaanbegeleiding. M. haar antwoord op de vraag “Wat hoop je te bereiken met de begeleiding?” is duidelijk: “Een job die ik leuk vind. Maar geen idee welke job dat is”. M. wil dus werken rond oriëntatie. Prima, dat kan ik wel.
We starten met een oefening om M. haar kwaliteiten in kaart te brengen. Als ze weet wat haar kwaliteiten zijn en welke ze graag wil inzetten in haar job, dan zijn we al een stapje dichter bij die leuke job.
Hiervoor gebruik ik de oefening Levenslijn: samen bespreken we alles wat M. deed, van vroeger tot nu: haar jobs, opleidingen, hobby’s, enzovoort. Hier kunnen we heel wat kwaliteiten uit afleiden.
Uit de oefening blijkt dat M. onder andere heel zorgzaam en empathisch is. Zo vertelt ze dat ze als kind jarenlang elke zondag bij haar opa in het rusthuis doorbracht. Wanneer ze hierover vertelt zie ik het enthousiasme in haar ogen. Ze legt uit dat ze enorm opkeek naar de verzorgers en vertrouwt me toe dat ze als kind ervan droomde om dit later ook te kunnen doen.
Deze kinderdroom werd ondergesneeuwd door een middelbare opleiding economie en een universitaire opleiding TEW. Maar dankzij de oefening komt dit weer naar boven.
Je weet wel hoe dat gaat. Als kind was alles zo eenvoudig: “met treintjes spelen vind ik leuk, dus doe ik dat. Lezen vind ik niet leuk, dus doe ik dat niet”.
Maar gaandeweg verdwijnt dat leuke naar de achtergrond. We kiezen voor de school met de beste recensies, voor de opleiding die ons een brede waaier aan jobmogelijkheden biedt en voor de job die ons dankzij het vaste contract zekerheid geeft. We vergeten hoe belangrijk het is om iets te doen wat we leuk vinden.
Maar vroeg of laat hebben we hier toch weer behoefte aan. En ja, het kan. Je job kan en mag leuk zijn! Ik geef alvast enkele tips mee die jou een stapje dichter brengen bij die leuke job.
Tip 1: Denk terug aan je kindertijd. Misschien wist je als kind wat je wou worden, maar verdween deze kinderdroom, net zoals bij M., naar de achtergrond. Of misschien was jouw kinderdroom niet echt realistisch. Toch zegt dit veel over wat jou aanspreekt. Wou je astronaut worden? Spit dit idee verder uit: spreekt de spanning jou aan? Of eerder de uitdaging? Het avontuur? Of de roem? Als je weet wat jou hierin aanspreekt, kan je hiernaar op zoek gaan in een job.
Tip 2: Maak, net zoals ik deed met M., je levenslijn eens op van vroeger tot nu. Speelde je graag samen met andere kinderen? Was je leiding bij de scouts? Vond je het heerlijk om voor je kleine zus te zorgen? Of ben je in je vrije tijd vooral bezig met schilderen? Al deze activiteiten die je graag deed en doet zeggen vaak veel meer over jou en over je kwaliteiten dan je job.
Tip 3: Vraag het eens aan familie en vrienden. Zij kennen je al lang en kunnen je helpen om op een andere manier naar jezelf te kijken. Welke sterktes en talenten (kwaliteiten) schrijven zij toe aan jou? En welke jobs zien ze hierbij passen?
Tip 4: Of kom eens naar mij, ik help je graag ;)
Download mijn gratis e-book:
In 5 stappen naar meer flow
Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.