Ben jij tevreden over je balans werk-privé?

Een blogbericht door Isabel - Take the Leap

Een van de elementen die we nodig hebben om tevreden te zijn met ons werk, is een goede balans tussen werk en privé. Hoe die balans eruit ziet, is voor iedereen anders. Maar dat er sprake moet zijn van een goede balans, dat is zo voor iedereen.

En die balans gaat veel verder dan de fysieke tijd die je spendeert aan werk of privé. Zo kan het zijn dat je naar je gevoel niet teveel uren werkt, maar neem je je werk in gedachten wel mee naar huis. Wanneer je je in je privétijd zorgen maakt over je werk (ook al ben je dan niet fysiek aan het werk), dan zit die balans niet goed. Of wanneer je na het werk te moe bent om van andere dingen te genieten, ook dan kan de balans beter.

Een goede balans werk privé gaat dus niet enkel over de fysieke tijd die je spendeert op het werk maar ook en vooral over de impact van je werk op je privéleven.

Dajo De Prins formuleert het in zijn boek Werkgeluk als volgt: “Een evenwicht tussen werk en privé betekent dat je na of naast het werk nog voldoende levensenergie en creativiteit overhebt om lief te hebben, om je enthousiast in te zetten voor hobby’s en passies, om plezier te maken, te lezen, te dansen, te reizen, te sporten enzovoort. Kortom, om alle mensen te zijn die je niet kunt zijn tijdens het werk. We hebben allemaal verschillende persoonlijkheden en mogelijke levens in ons waar ons ‘werkende ik’ slechts één uiting van is. En dat is niet per se de meest interessante of authentiek aanvoelende versie van jezelf. Een evenwicht vinden tussen werk en privé betekent dat je leven niet verschrompelt tot een leven dat alleen maar bestaat uit werken.”

Jouw balans werk privé verbeteren kan dus op verschillende manieren:
1. Je gaat minder werken en besteedt dus minder tijd of uren aan je werk. Waardoor er meer tijd voor je privé overblijft. Maar omdat we intussen weten dat de balans werk privé niet enkel te maken heeft met het aantal uren dat je aan het werk bent, zijn er ook nog twee andere opties mogelijk om een betere balans te krijgen.
2. Je blijft evenveel uren werken maar probeert je werk mentaal en emotioneel niet mee naar huis te nemen. Dan ga je dus vooral inzetten op stress reduceren en leren loslaten. Door bijvoorbeeld grenzen te stellen, prioriteiten stellen, delegeren,… Dit is zeker een goede optie, maar allesbehalve gemakkelijk om te doen. Want hier ga je aan de slag met jouw valkuilen en probeer je jouw competenties te versterken (interne focus). Er is ook nog een derde mogelijkheid, die eerder gericht is op het aanpakken van de werksituatie zelf (externe focus).
3. Je kan kiezen voor een andere job die beter aansluit bij ‘de meest interessante of authentiek aanvoelende versie van jezelf’ (zoals Dajo De Prins het zegt). Zo kan je op je werk al (helemaal) jezelf zijn en wordt er minder druk gelegd op je privéleven om hieraan tegemoet te komen. En als je op je job je échte ik kan zijn, is de kans veel kleiner dat je je werk mentaal en emotioneel mee naar huis neemt.

Op zoek naar hulp bij puntje 2 (interne focus) of puntje 3 (externe focus)? Plan dan je gratis kennismakingsgesprek loopbaanbegeleiding via www.taketheleap.be/contact
In de praktijk is het meestal een combinatie van beiden en werken we zowel rond die interne als die externe focus.

balans

Download mijn gratis e-book:

In 5 stappen naar meer flow

Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.