Goed is goed (genoeg)
Een blogbericht door Isabel - Take the Leap
Je werkt veel te hard. Je legt de lat steeds hoger voor jezelf. Je mag geen fouten maken. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je een perfectionist bent.
Perfectionisme hoeft, als het binnen de perken blijft, niet slecht te zijn. Als je er geen hinder maar net voordelen van ondervindt, dan spreken we over gezond perfectionisme. Gezond perfectionisme maakt dat je ambitieuze doelen stelt en kwaliteit nastreeft. Tegelijkertijd besef je heel goed dat je tevreden mag zijn met het resultaat dat je behaalt en weet je dat fouten maken er nu eenmaal bij hoort, dat je hier uit kan leren.
Ongezond perfectionisme daarentegen betekent dat je totale perfectie nastreeft. Je voelt de drang om het goed te doen, tot in het kleinste detail. Je verwijt het jezelf wanneer je niet het allerbeste resultaat behaalt. Maar altijd het beste resultaat willen en nooit fouten maken is onmogelijk. Dus stel je jezelf continu teleur. Je bent heel erg zelfkritisch. Deze vorm van perfectionisme is vermoeiend – dat gevoel van ‘nooit genoeg’ of ‘nooit goed genoeg’. Ongezond perfectionisme bezorgt je heel wat stress, zorgt voor faalangst en kan zelfs tot een burn-out leiden.
Redenen genoeg dus om de lat wat lager te leggen. En ervan overtuigd te raken dat goed ook goed genoeg is. Maar hoe doe je dit?
1. Neem eens een ander perspectief in. Bekijk de situatie eens door de ogen van een ander. Bijvoorbeeld door de ogen van een goede vriend(in) of collega. Hoe zou hij of zij de situatie benaderen of aanpakken?
2. Probeer het grotere plaatje, the bigger picture, voor ogen te houden. Waar gaat het écht om? En zijn die kleine details echt zo belangrijk wanneer je naar dit grotere geheel kijkt? Waarom zou je je er dan zo door laten meeslepen?
3. Stel jezelf de vraag wat het ergste is dat er kan gebeuren. Stel dat er toch nog een typfoutje in die mail staat, wat dan? Of dat je op het einde van de dag de keuken niet helemaal opgeruimd hebt. Wat dan? Wat is het ergste dat er dan kan gebeuren? Deze vraag kan je helpen om de situatie wat te relativeren.
4. Sta af en toe eens stil bij je zelfkritische gedachten en probeer deze bewust te vervangen door realistische gedachten die je wel vooruit helpen. De gedachte ‘ik moet alles perfect doen’ kan je dus proberen vervangen door de gedachte ‘ik ben ook maar een mens dus ik maak af en toe eens fouten’. Dit vergt wel enige oefening en doorzetting want je zal uiteraard niet meteen overtuigd zijn van deze nieuwe gedachten. Maar bewust worden van je zelfkritische gedachten is ook al veel waard.
5. Maak fouten. Een heel moeilijk advies voor iemand met perfectionisme. Maar probeer het maar eens: maak eens bewust een (kleine) fout. Stuur eens een mail uit waar nog een typfoutje in staat. Kom eens tien minuten te laat op een afspraak. Zorg dat het kraagje van je blouse wat scheef zit. En kijk wat er gebeurt. Wedden dat het meevalt?
Download mijn gratis e-book:
In 5 stappen naar meer flow
Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.