Goede voornemens
Een blogbericht door Isabel - Take the Leap
Het is weer de tijd van de goede voornemens. Helaas maakt niet iedereen zijn of haar goede voornemens ook effectief waar. Een van de redenen is dat we het vaak nogal groots zien. We maken voornemens zoals vijf keer per week joggen (zo vaak?), een nieuwe voltijdse job vinden én opnieuw gaan studeren (allebei voltijds?), niet meer snoepen (echt niets meer?), ons geduld niet meer verliezen naar de kinderen toe (echt?) of geen alcohol meer drinken (geen druppel meer?).
Zo’n voornemens zijn vrijwel gedoemd om te mislukken. Waardoor je alleen maar teleurgesteld geraakt in jezelf. Wat uiteraard niet goed is voor je zelfvertrouwen of zelfbeeld.
Daarom: enkele tips om voornemens te formuleren die wél haalbaar zijn. Voornemens die je dus waarschijnlijk wel zal (kunnen) realiseren in 2021. Met een aangenaam gevolg: als we onze doelen bereiken komt het gelukhormoon dopamine vrij in onze hersenen. Dit geeft ons meteen een goed gevoel en is een boost voor ons zelfvertrouwen.
1. Formuleer voornemens of doelen waar je je echt betrokken bij voelt. Voornemens dicht bij jezelf dus. Iets wat voor jou persoonlijk echt belangrijk is. We hebben vaak de neiging om sociaal wenselijk gedrag te vertonen. Zo ook in onze voornemens. Neem het voorbeeld van hierboven: misschien neem je je wel voor om elke week meermaals te gaan joggen. Maar is dit iets wat je zelf écht wil, graag doet én belangrijk vindt? Of zou je dit als doel stellen omdat zoveel mensen dit doen? Welke thema’s of doelen liggen jou wel nauw aan het hart?
2. Hanteer het SMART-principe als je je voornemens formuleert. Zo zorg je ervoor dat je geen al te vage of onhaalbare doelen stelt. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel (of Aanvaardbaar), Realistisch en Tijdsgebonden. Bijvoorbeeld (als joggen een voornemen is dat echt bij jou aansluit): “Eind april wil ik 5 km aan een stuk kunnen joggen“
3. Zet kleine, haalbare stappen. Splits je einddoel met andere woorden op in kleinere subdoelen. Als je naar het doel hierboven kijkt, dan kan een eerste stap zijn om 1 minuut aan een stuk te joggen. En het leuke is: elk subdoel dat je bereikt zorgt voor die vrijgave van dat gelukhormoon dopamine, wat je weer aanmoedigt om ook het volgende stapje te zetten.
4. Deel je goede voornemens of je doelen met je vrienden of familie. Dit vergroot de kans dat je ze ook effectief waarmaakt. Zodra we onze voornemens uitspreken en kenbaar maken, werkt dit als een stok achter de deur.
5. Wees niet te streng voor jezelf en gun jezelf wat tijd. Veel voornemens zijn gericht op het creëren van nieuwe gewoontes of routines. Maar een nieuwe gewoonte creëren vraagt enkele maanden tijd. Neem deze tijd en wees niet te streng voor jezelf wanneer je eens een weekje wat minder of niet aan je doel werkt.
Wat zijn jouw goede voornemens?
Download mijn gratis e-book:
In 5 stappen naar meer flow
Sinds ik werk als coach, ervaar ik bijna elke dag flow. Ik ga helemaal op in wat ik doe, net omdat ik doe wat echt bij me past. Wil ook jij graag meer flow ervaren in je leven? Download dan zeker dit gratis e-book.